среда, 4 марта 2015 г.

Азія - старі замітки які треба опублікувати щоб вони не загубились в лептопі)

Щоб текст про подорож був цікавий, пишіть його краще по дорозі додому)
Істина, в якій переконуюсь уже який раз..


Asia Gran Tourismo планувалось давно, і мало відбутись літом цього року, але в силу політичної ситуації так і не відбулась.

Singapore /新加坡共和国
Про Сінгапур я мріяв як про азіатський мегаполіс, як про тих тигрів, япро які розповідають на уроках історії та географії, в ті дурні моменти, коли пояснюють чому у нас нічого не получилось.

Сінга – фінансовий хаб, елітний британський офшор, центр інтелектуальних напрацювань, місто продуманих рішень, стильний мегаполіс, лакшері стор, гастро точка, приклад політичного розвитку мільйони мільйони інших слів на сотня інших мов. Він вражає і закохує в себе. Він незабутній. Осоливо після того, як ти прочитав дві товстилезні книжки про Лі Кван Ю.

Сінгапур вражає своєю смартністю, якщо так можна сказати. Сінгапур місто для сучасних космополітів, які не заморочуються щодо політичних та громадських рухів, а прагнуть заробляти мільйони. Це місто створене для заробляння коштів, спершу як порт, а потім і як торгівельна зона на якій діє ьританське право.

Сюди хочеться повертатись.
Щоб частково зрозуміти Сінгапур, рекомендую прочитати “Демократія на продажу”, Кемпфнера. 
Щодо самого міста, то жити там треба у Марія Бей Сендс, бо всерівно ви туди ненадовго, а враження у вас будуть на мільйон.  Харчуватись потрібно у звичайних не фінансових кварталах із місцевими робітниками портів і студентами.  Рухатися краще за все або на громадському трансопрті, або на ферарі. Не шукайте там золотої середини, її просто немає. Просто прийміть крайність.  І змініть її до наступної поїздки. Це буде в стилі Сінгапуру.

Окремий пост про аеропорт Чангі, збудований на воді, аеропорт який є незамінною частиною міста. Адже враховуючи процеси та ритм життя, Сінгапур сусідствує із Лондоном, Гонконгом, Дубаєм, Шанхаєм та NYC-ом.  Тому особливого космополітизму та шарму додають місцеві повітряні ворота.


Indonesia / Bali

Індонезія я пізнавав через Балі. Колись романтичний притон для хіппі, серферів та романтиків зі всього світу, які хотіли зупинити час та насолоджуватися райською погодою. Бо навіть у не сезон погода тут живовижна. Але сьогодні із того Балі, залишився тільки рекламний образ у головах туристок,  старі фольцвагени жуки (які привезли сюди хіппі) та товсті, незграбні серфери (зазвичай які австралійці чи американці). Для мене Балі в голові залишилось перш за все через джунглі, рафтингові спуски та рисові тераси.

Я не сприйняв місцеву атмосферу, насичену величезною кількістю ароматичних масел та ароматів вцілому. Я толерантно ставлюсь до всіх мирних релігій, але мені якось перші дні важко давалась насиченість простору статуями різних духів.  Але це одне із тих місць, яки ви маст хев у своєму туристичному портфоліо.  Тому із плином часу памятаєш тільки загальну приємну, казкову картинку. Посмішку викликають місцеві люди (які святять все, від порогу ресторану до японського дайхатсу), екзотичні фрукти та дороги (на дорогах окреме життя).





Malaysia / Kuala Lumpur
Куала Лумпур (KL) напевно перша за все це Петронас. Хоча не тільки. Але петронас. Витвір західного, модерного мистецтва із усіма врахуваннями східних традицій, забаганок та капризів нафтових замовників.  Петронас свого роду символ епохи місця.

Загалом місце цікаве, круто сплановане і насичене людьми. А це важливо. Хоч і не так складно в Азії. Дуже західне, хоча дуже сильно відчувається мусульманський колорит, хоча він сильно відрізняється від мусульманського колориту в Дубаї. В останньому він напевно швидше арабський, ніж мусульманський.

В KL я побачив наше майбутнє, те, як курка із KFC поборе тотальний голод. Ще зрозумів що курка це мясо майбутнього. Вона сприймається практично всіма релігіями, чого не скажеш про свинину, телятину та ін, які не їдять не то індуїсти не то мусульмани. А курка вона недорога і проста у виробництві, можна вирощувати на всіх континентах, вона і смачна і поживна, і безвкусна. Найголовніше вона дешева. Готується швидко. Тому якщо хочете у майбутнє, починайте їсти курку)))


ประเทศไทย - THY / Bangkok

Бангкок це все, і сучасність і біздність і розврат і культура!


ЖАЛКУЮ: що не поїхав і до Китаю. Цього реально не вистачає для повної картинки Азії.

Комментариев нет: